Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Znáte tokotrienoly a jejich jedinečné zdravotní benefity?

Znáte tokotrienoly a jejich jedinečné zdravotní benefity?

Náš produkt ProLife patří mezi nejvíce prodávané doplňky Trime portfolia. Většina zákazníků ví, že ProLife obsahuje bio astaxanthin, přírodní karotenoidní barvivo pocházející z řas Haematococcus pluvialis. Řada studií [1] [2] [3] pojednává o tom, že astaxanthin patří mezi silné přírodní antioxidanty, které nás chrání před všudypřítomným oxidativním stresem. Ne každý už ale ví, že unikátní doplněk ProLife obsahuje také plnospektrální přírodní vitamín E - tedy směs tokotrienolů a tokoferolů, které rovněž vykazují antioxidační ochranu a přináší další zdravotní benefity.

V dnešním článku se blíže zaměříme právě na méně známé tokotrienoly a jejich jedinečné účinky na lidské zdraví.

Co se v tomto článku dozvíte?:

  1. Zdravé buňky = základ našeho celkového zdraví
  2. Vitamín E = tokoferoly a tokotrienoly
  3. Rozdíl mezi tokoferoly a tokotrienoly
  4. Tokotrienoly a jejich zdravotní benefity
  5. ProLife a zdroje tokotrienolů
  6. Závěr

Zdravé buňky = základ našeho celkového zdraví

Buňky tvoří základní jednotky tělesných tkání a orgánů. Pokud jsou buňky zdravé, rovněž tkáně a orgány budou fungovat efektivně, což pomůže minimalizaci možného nástupu zdravotních komplikací. Aby buňky optimálně pracovaly a přispívaly k našemu celkovému zdraví, je nezbytné poskytovat jim potřebné živiny. Mezi ty patří především bílkoviny a zdravé tuky, které pomáhají udržet buněčnou strukturu a integritu buněčné membrány. Zapomínat bychom ale neměli ani na antioxidanty chránící buňky před útoky volných radikálů.

Vitamin E patří mezi důležité antioxidanty, které efektivně pronikají do buněčné membrány a chrání tak buňku před oxidativním stresem způsobeným volnými radikály.

Vitamín E = tokoferoly a tokotrienoly

Vitamín E není jediná sloučenina, jak si možná někteří stále myslí. Ve skutečnosti označuje vitamín E termín pro skupinu 8 v tuku rozpustných sloučenin s antioxidačními účinky. Konkrétně se jedná o 4 tokoferoly a 4 tokotrienoly (α-, β-, γ- a δ-tokoferol a  α-, β-, γ- a δ-tokotrienol). 

Tokotrienoly představují méně známější formu z těchto dvou skupin vitamínu E, přesto si získávají významnou pozornost mezi vědci i zákazníky především díky svým jedinečným zdravotním benefitům, které nejsou běžně spojovány s tokoferoly. Rostou také důkazy o tom, že jednotliví členové rodiny vitamínu E jsou funkčně jedineční.

Rozdíl mezi tokoferoly a tokotrienoly

Někdy jsou tokotrienoly nazývané jako polynenasycený vitamín E, který vykazuje oproti tokoferolům jedinečné zdravotní benefity. Struktura tokoferolů a tokotrienolů je velmi podobná, avšak rozdíl nalezneme v jejich postranním řetězci. Tokoferoly mají nasycený postranní řetězec, zatímco tokotrienoly mají řetězec nenasycený (se třemi dvojnými vazbami). 

Změněná molekulární struktura tak zajišťuje tokotrienolům větší pružnost a možnost účinně pronikat do buněčných membrán, především pak do tkání jako je mozek či játra. Tokotrienoly účinně chrání strukturu a integritu nejen cytoplazmatické buněčné membrány, ale i membrán vnitrobuněčných organel - tedy buněčného jádra, lysosomů či mitochondrií.

Experimentální výzkum zkoumající antioxidační účinky tokoferolů a tokotrienolů prokázal, že tokotrienoly mají lepší antioxidační schopnosti díky jejich snazší distribuci v tukových vrstvách buněčné membrány. [4]

 

 

Tokotrienoly a jejich zdravotní benefity

V souvislosti s tokotrienoly a jejich biologickými vlastnostmi narůstá počet studií, které poukazují na jejich prospěšnost kvůli schopnosti poskytovat ochranu před řadou zdravotních obtíží, jako jsou například kardiovaskulární onemocnění, neurodegenerativní onemocnění, dyslipidemie, metabolický syndrom či ztučnělá játra. 

  • Ochrana mozku a podpora kognitivních funkcí

Kognitivní úpadek a neurodegenerativní onemocnění, jako například Alzheimerova choroba, jsou mezi postaršími lidmi na vzestupu. I normální aktivita mozkových buněk je spojena s oxidací, zánětem a toxicitou, které ke kognitivnímu úpadku přispívají. To je také jeden z důvodů, proč v souvislosti s ochranou mozku roste zájem o antioxidační účinky vitamínu E, především pak o tokotrienoly. 

Současné poznatky poukazují na skutečnost, že alfa-tokotrienol představuje nejsilnější neuroprotektivní formu přírodního vitamínu E. [5] Alfa-tokotrienoly jsou mnohonásobně účinnější v porovnání s alfa-tokoferoly v ochraně neuronů před působením řady toxinů - i nízká koncentrace alfa-tokotrienolů (v nanomolech) dokáže zabránit smrti mozkových buněk způsobené prodlouženou excitační stimulací neurotransmiteru glutamátu. [6]

Nízké koncentrace tokotrienolů, které byly podány před působením neurotoxinů, vedly v laboratorních podmínkách ke sníženému poškození mozkových buněk, obnově jejich normálního růstu a prodloužení jejich životaschopnosti. Důležité je zjištění, že tokotrienoly dokáží inhibovat degeneraci axonů (výběžků nervových buněk). Léčba pomocí tokotrienolů u mozkových buněk poškozených oxidativním stresem obnovila axony, které zajišťují normální komunikaci mezi nervovými buňkami. [7] [8] [9]

  • Zdravá játra

Nealkoholové ztučnění jater (nealkoholická steatóza) je stav, kdy se v játrech hromadí tuk, který tvoří 5 - 10 % procent hmotnosti jater. Toto onemocnění je často asymptomatické a může vést v konečném důsledku až k jaterní cirhóze. Jaterní steatóza souvisí s peroxidací lipidů a zvýšeným oxidativním stresem, proto může zvýšený příjem antioxidantů pomoci předejít rozvoji tomuto onemocnění. 

Tokotrienoly se ve zvýšeném množství akumulují právě v játrech. Randomizovaná placebem kontrolovaná klinická studie prokázala u pacientů s nealkoholovým ztučněním jater protektivní účinky tokotrienolů. U pacientů, kteří rok suplementovali tokotrienoly, došlo v porovnání s kontrolní skupinou k normalizaci jaterní tkáně na ultrazvuku. Rovněž míra remise byla u léčených pacientů významně vyšší než u kontrolní skupiny. [11]

  • Zdravý kardiovaskulární systém - podpora zdravé hladiny cholesterolu

Cholesterol se přirozeně vyskytuje v našem těle a je pro nás životně důležitý. Příliš vysoká koncentrace cholesterolu v krvi však zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění jako je ateroskleróza nebo infarkt. Tokotrienoly blokují enzym HMG-CoA reduktázu v játrech, čímž inhibují produkci cholesterolu v těle. [12] Dvojitě zaslepená a placebem kontrolovaná studie zahrnující 19 pacientů s diabetem 2. typu trpících dyslipidémií ukázala, že 60 denní suplementace tokotrienolů vedla ke snížení celkového cholesterolu až o 30 % a ke snížení LDL cholesterolu až od 42 %. [13]

  • Metabolický syndrom

Metabolický syndrom představuje stav, kdy se u člověka vyskytuje současně několik onemocnění nebo příznaků, které jsou považovány za rizikové faktory pro vznik kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky 2. typu.  Mezi tyto faktory patří obezita, vysoký krevní tlak, dyslipidemie (vysoký cholesterol) a poruchy glukozové tolerance (zvýšená hladina glukózy v krvi, inzulinová rezistence). 

Intervence u metabolického syndromu zahrnují především úpravu životního stylu, jako je zařazení pravidelné fyzické aktivity a dodržování zdravé stravy. Nutraceutika ale mohou být rovněž velmi účinnou pomocí. Výzkum ukázal, že tokotrienoly dokáží zlepšit lipidový profil, snížit aterosklerotické léze, snížit v krvi hladiny glukózy a glykovaný hemoglobin, normalizovat krevní tlak a inhibovat tvorbu nových tukových zásob (adipogenezi). [14] [15]

  • Zdravé kosti aneb tokotrienoly jako pomocníci v boji proti osteoporóze

Osteoporóza, neboli řídnutí kostí, postihuje velkou část především postarší populace a představuje vzrůstající globální problém. Tokotrienoly představují jeden z možných způsobů, jak proti tomuto onemocnění bojovat. Tokotrienoly upregulují geny, které jsou zodpovědné za tvorbu kostí a zároveň potlačující zánětlivou signalizaci přispívající k destrukci kostní hmoty. Tuto vlastnost však nevykazují tokoferoly. [16]

  • Zdraví kůže a podpora růstu vlasů

Díky unikátním vlastnostem tokotrienolů a díky tomu, že se v jejich struktuře nachází polynenasycený postranní řetězec, mají tokotrienoly v porovnání s tokoferoly schopnost efektivněji proniknout do buněčných membrán. Tokotrienoly se rovnoměrně rozprostřou na povrchu kůže a přednostně se hromadí v horní vrstvě pokožky (stratum corneum). Tokotrienoly si tak získávají větší pozornost v souvislosti s podporou zdravé pokožky a její ochranou před škodlivým UV zářením [17].

Cílem studie z roku 2010 bylo prozkoumat účinky tokotrienolů na růst vlasů u lidí trpících alopecií. Dobrovolníci studie, kteří suplementovali 100 mg po dobu 8 měsíců, zaznamenali 34.5% nárůst vlasů. [18] Tokotrienoly mohou pomoci regenerovat vlasové folikuly, podpořit mikrocirkulaci vlasových folikulů a tím snížit vypadávání vlasů pravděpodobně díky jejich antioxidační aktivitě, která vede ke sníženému oxidativnímu stresu ve vlasové pokožce. 

ProLife a zdroje tokotrienolů

Tokotrienoly si naše tělo neumí samo syntetizovat a jejich příjem můžeme zajistit pouze stravou či prostřednictvím doplňků. V rostlinné říši můžeme tokotrienoly nalézt pouze v některých zdrojích, jako je například rýže, ječmen, pšenice či žito. V přírodě je palma olejná (Elaeis guineensis) nejhojnějším zdrojem s obsahem tokotrienolů až 800 mg/kg. 

“Preventivní doporučený denní příjem tokotrienolů pro podporu celkového zdraví se v podmínkách západního způsobu života pohybuje mezi 10-20 mg/ den. V situacích počínajícího nástupu některých typů onemocnění se denní doporučený příjem zvyšuje na 30-50 mg/den. Aby člověk dosáhl této doporučené hladiny pouze prostřednictvím běžné stravy, musel by denně zkonzumovat asi 80 g palmového oleje nebo 1,5 až 4,0 kg pšeničných klíčků, ječmene nebo ovsa, což je prakticky nemožné. Proto se za určitých okolností doporučuje cíleně navýšit příjem tokotrienolů konzumací kvalitních doplňků stravy.”  doplňuje Jakub Přibyl, autor Trime receptur a produktový vývojář.

Zdrojem tokotrienolů v našem produktu ProLife je panenský palmový olej šetrně získaný patentovaným procesem z plodů červené palmy (Elaeis guineensis), který obsahuje plné spektrum jednotlivých tokotrienolů (α-, β-, γ- a δ-tokotrienoly).

Závěr

Tokoferoly i tokotrienoly patří mezi antioxidanty, ale antioxidační aktivita tokotrienolů je několikrát vyšší než u tokoferolů. Bylo také prokázáno, že tokotrienoly vykazují v porovnání s tokoferoly jedinečné funkce. Tokotrienoly jsou stále více uznávány pro svou roli při ochraně před neurodegenerativními chorobami, kardiovaskulárními chorobami, onemocněním jater, metabolickým syndromem a dokonce i osteoporózou.

Zdroje:

[1] Kidd P. Astaxanthin, cell membrane nutrient with diverse clinical benefits and anti-aging potential. Altern Med Rev. 2011 Dec;16(4):355-64. PMID: 22214255.

[2] Naguib YM. Antioxidant activities of astaxanthin and related carotenoids. J Agric Food Chem. 2000 Apr;48(4):1150-4. doi: 10.1021/jf991106k. PMID: 10775364.

[3] Fassett RG, Coombes JS. Astaxanthin, oxidative stress, inflammation and cardiovascular disease. Future Cardiol. 2009 Jul;5(4):333-42. doi: 10.2217/fca.09.19. PMID: 19656058.

[4] Suzuki YJ, Tsuchiya M, Wassall SR, Choo YM, Govil G, Kagan VE, Packer L. Structural and dynamic membrane properties of alpha-tocopherol and alpha-tocotrienol: implication to the molecular mechanism of their antioxidant potency. Biochemistry. 1993 Oct 12;32(40):10692-9. doi: 10.1021/bi00091a020. PMID: 8399214.

[5] Park HA, Kubicki N, Gnyawali S, Chan YC, Roy S, Khanna S, Sen CK. Natural vitamin E α-tocotrienol protects against ischemic stroke by induction of multidrug resistance-associated protein 1. Stroke. 2011 Aug;42(8):2308-14. doi: 10.1161/STROKEAHA.110.608547. Epub 2011 Jun 30. PMID: 21719775; PMCID: PMC3362046.

[6] Sen CK, Khanna S, Roy S. Tocotrienol: the natural vitamin E to defend the nervous system? Ann N Y Acad Sci. 2004 Dec;1031:127-42. doi: 10.1196/annals.1331.013. PMID: 15753140.

[7] Fukui K, Sekiguchi H, Takatsu H, Koike T, Koike T, Urano S. Tocotrienol prevents AAPH-induced neurite degeneration in neuro2a cells. Redox Rep. 2013;18(6):238-44. doi: 10.1179/1351000213Y.0000000065. PMID: 24112959; PMCID: PMC6837367.

[8] Fukui K, Takatsu H, Koike T, Urano S. Hydrogen peroxide induces neurite degeneration: Prevention by tocotrienols. Free Radic Res. 2011 Jun;45(6):681-91. doi: 10.3109/10715762.2011.567984. Epub 2011 Mar 21. PMID: 21417547.

[9] Fukui K, Ushiki K, Takatsu H, Koike T, Urano S. Tocotrienols prevent hydrogen peroxide-induced axon and dendrite degeneration in cerebellar granule cells. Free Radic Res. 2012 Feb;46(2):184-93. doi: 10.3109/10715762.2011.647689. Epub 2012 Jan 23. PMID: 22149330.

[10] Magosso E, Ansari MA, Gopalan Y, Shuaib IL, Wong JW, Khan NA, Abu Bakar MR, Ng BH, Yuen KH. Tocotrienols for normalisation of hepatic echogenic response in nonalcoholic fatty liver: a randomised placebo-controlled clinical trial. Nutr J. 2013 Dec 27;12(1):166. doi: 10.1186/1475-2891-12-166. PMID: 24373555; PMCID: PMC3877967.

[11] Magosso E, Ansari MA, Gopalan Y, Shuaib IL, Wong JW, Khan NA, Abu Bakar MR, Ng BH, Yuen KH. Tocotrienols for normalisation of hepatic echogenic response in nonalcoholic fatty liver: a randomised placebo-controlled clinical trial. Nutr J. 2013 Dec 27;12(1):166. doi: 10.1186/1475-2891-12-166. PMID: 24373555; PMCID: PMC3877967.

[12] Pearce BC, Parker RA, Deason ME, Dischino DD, Gillespie E, Qureshi AA, Volk K, Wright JJ. Inhibitors of cholesterol biosynthesis. 2. Hypocholesterolemic and antioxidant activities of benzopyran and tetrahydronaphthalene analogues of the tocotrienols. J Med Chem. 1994 Feb 18;37(4):526-41. doi: 10.1021/jm00030a012. PMID: 8120870.

[13] Baliarsingh S, Beg ZH, Ahmad J. The therapeutic impacts of tocotrienols in type 2 diabetic patients with hyperlipidemia. Atherosclerosis. 2005 Oct;182(2):367-74. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2005.02.020. Epub 2005 Apr 20. PMID: 16159610.

[14] Wong WY, Poudyal H, Ward LC, Brown L. Tocotrienols reverse cardiovascular, metabolic and liver changes in high carbohydrate, high fat diet-fed rats. Nutrients. 2012 Oct 22;4(10):1527-41. doi: 10.3390/nu4101527. PMID: 23201770; PMCID: PMC3497010.

[15] Weng-Yew W, Brown L. Nutrapharmacology of tocotrienols for metabolic syndrome. Curr Pharm Des. 2011;17(21):2206-14. doi: 10.2174/138161211796957445. PMID: 21774781.

[16] Chin KY, Mo H, Soelaiman IN. A review of the possible mechanisms of action of tocotrienol - a potential antiosteoporotic agent. Curr Drug Targets. 2013 Dec;14(13):1533-41. doi: 10.2174/13894501113149990178. PMID: 23859472.

[17] Traber MG, Podda M, Weber C, Thiele J, Rallis M, Packer L. Diet-derived and topically applied tocotrienols accumulate in skin and protect the tissue against ultraviolet light-induced oxidative stress. Asia Pac J Clin Nutr. 1997 Mar;6(1):63-7. PMID: 24394657.

[18] Beoy LA, Woei WJ, Hay YK. Effects of tocotrienol supplementation on hair growth in human volunteers. Trop Life Sci Res. 2010 Dec;21(2):91-9. PMID: 24575202; PMCID: PMC3819075.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více