Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou složkou stravy. Na rozdíl od bílkovin s nimi rozhodně nešetříme a u mnohých tvoří podstatnou část jídelníčku. Nebezpečí pak hrozí zejména té části populace, která má minimální pohyb, sedavé zaměstnání a tedy nízkou metabolickou obrátku.

Problémem je ale nejen velké množství sacharidů ve stravě, ale také jejich (ne)kvalita a struktura. A například i taková čokoláda (a vůbec chutě na sladké) může být dobrým měřítkem toho, že nemáme jídelníček ideálně poskládaný. Změna životního stylu a následné dietní úpravy jsou přitom poměrně snadné.

Co se v podcastu #32 dozvíte? 

→ Jaký mají sacharidy význam ve stravě

→ Jednoduché cukry versus komplexní sacharidy 

→ Ovoce = snadno dostupná energie, kdy je vhodné a kdy ne? 

→ Nejdůležitější je fyzická aktivita, potom lze řešit kvalitu, strukturu a složení sacharidů 

→ Zdroje sacharidů - přirozené vs. zpracované potraviny

Potíže způsobené nadbytkem či špatnou skladbou sacharidů ve stravě

→ Low carb dieta

→ Glykovaný hemoglobin a jiné důležité markery

→ Jak pracovat se sacharidy při nabírání váhy či při vyšší svalové intenzitě 

→ Mýty a omyly o sacharidech 

→ Chuťové buňky a senzibilita na sladkou chuť 

→ Cukry a trávení 

→ Jak si tedy poskládat jídelníček?

 

Všechny díly Trime podcastu můžete sledovat na YoutubeSpotify nebo Apple podcast

Podcast naleznete také na našem YouTube kanálu.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více