Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Zinek a jeho funkce

Zinek a jeho funkce

V lidském organismu se nachází zinek jen ve velmi malé koncentraci, ale je životně důležitý pro všechny biochemické a fyziologické funkce. Díky specifickým fyzikálním a chemickým vlastnostem, které mu umožňují tvořit charakteristické sloučeniny, je jedním z "nejvšudypřítomnějších" nutrientů nejen v lidském těle, ale i ostatních živočichů a rostlin a hraje důležitou roli v jejich metabolismu. 

Zinek je esenciálním prvkem pro všechny formy života, je součástí nebo aktivátorem celé řady enzymů. Tělo ho potřebuje ke správné syntéze bílkovin a DNA a přispívá ke správnému metabolismu kyselin a zásad, sacharidů i mastných kyselin. 

Zinek a imunita

Zinek má významný vliv na zvýšení obranyschopnosti těla, jeho dostatek je výraznou podporou imunity. Pomáhá organismu zvyšovat odolnost vůči patogenům a bojovat s bakteriemi a viry.

Zinek a zdravé kosti

Zinek je ve stopovém množství  přítomen ve všech buňkách organismu, ale převážná část v těle se nachází v kostech. Zejména během těhotenství, kojení a v období růstu je v dostatečném množství nezbytný pro správný růst, rozvoj a formování kostí, ale také při zlomeninách i jako prevence osteoporózy (společně s dalšími pomocníky pro zdravé kosti vápníkem, fosforem, hořčíkem, křemíkem, ..). Pomáhá například ukládat vápník do kosti

Zinek a jeho vliv na vlasy, nehty a kůži

Zinek je jednoznačně minerálem krásy, neboť hraje svou roli v udržování zdravých vlasů a nehtů. Za jeden z důvodů vypadávání vlasů se považuje právě nedostatek zinku. Působí jako antioxidant zmírňující stárnoucí procesy a účastní se regenerace buněk. Asi 6 % obsahu zinku v našem těle se nachází právě v kůži. Stimuluje regeneraci tkání a má schopnost urychlovat hojení ran, jizev, vředů a likvidovat prakticky všechny kožní defekty. Často se využívá při léčbě lupénky, akné a různých ekzémů. Již v minulosti byl užíván tento kovový prvek v lékařství na zmírnění svědění, urychlení léčby různých poranění kůže, ale i jako účinný lék na pálení očí a jiných očních potíží.

Ovlivňuje vnímání chuti a vůně, jeho nedostatek se pak může projevit zejména v prvních 3 měsících těhotenství citlivostí na pachy. Často se využívá také při nechutenství, neboť zvyšuje chuťovou ostrost a povzbuzuje chuť k jídlu. Nechutenství může naopak také poukazovat na deficit tohoto minerálu. 

Zinek a testosteron

Pro muže je zinek klíčový nutrient, neboť pomáhá udržet normální hladinu testosteronu v krvi a přispívá k normální plodnosti a reprodukci. Důležitý je pak ve fázi vývoje pohlavních orgánů. Mnohé studie zaznamenali, že pokud je v těle nízká hladina testosteronu a zároveň nízká hladina zinku, pak zvýšení hodnoty zinku potravou nebo doplňky stravy může současně pomoci ke zvýšení hladiny testosteronu a naopak. Nedostatek zinku může vést k nízké hladině testosteronu.

Jak poznám, že mám nedostatek zinku?

Projevy případného deficitu zinku jsou například poruchy čichu nebo chuti, nechutenství, pomalé hojení ran, depresivní nálady, únavy, snížení imunity, ztráta vlasů. Často dochází také ke zhoršování kvality vlasů, nehtů a kůže. Pokožka je velmi hrubá, suchá, zanícená a místy se tvoří drobné prasklinky nebo puchýřky. Na nedostatek zinku musíme pamatovat u dětí, které trpí nechutenstvím a jsou často nemocné. V období dospívání pak má jeho deficit vliv na poruchy růstu a vývoje.

V těhotenství je dostatek zinku obzvlášť velmi důležitý. Ovlivňuje řadu procesů vývinu, pokud nastane deficit v těle matky, může docházet ke komplikacím, spontánním potratům nebo předčasným porodům.

Dostatečný přísun zinku je nutný také u diabetiků, je totiž důležitý pro tvorbu inzulinu, v případě, že je ho nedostatek, tvoří se inzulinu málo a ovlivní to metabolismus cukru v těle diabetika.





0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více