Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Rozdíly mezi vitamínem D rostlinného původu a vitamínem D z živočišných zdrojů

Rozdíly mezi vitamínem D rostlinného původu a vitamínem D z živočišných zdrojů

Význam vitamínu D pro lidské tělo a současně jeho alarmující nedostatek napříč populací většinu z nás motivuje k jeho užívání ve formě doplňků stravy. Nabídka na trhu je opravdu široká a ačkoliv by se mohlo zdát, že jednotlivé produkty s vitamínem D se příliš neliší, opak je pravdou. Rozdíl je dán zejména typem vitamínu D (mezi nejznámější patří D2 - ergokalciferol a D3 - cholekalciferol), vstupními surovinami použitými při výrobě a technologickým procesem zpracování a výroby.

Naším cílem není kritizovat jeden nebo druhý zdroj použitý k výrobě, nýbrž nastínit základní rozdíly mezi jednotlivými zdroji (a potažmo produkty) a ulehčit rozhodování mezi vitamínem D živočišného či rostlinného původu. Shromáždili jsme o této molekule a zdrojích používaných k výrobě nejaktuálnější informace a shrnuli je přehledným způsobem do tohoto článku. 


Co se v tomto článku dozvíte:

  1. Nejprve něco málo o vitamínu D
  2. Lze získat vitamín D přirozeným způsobem?
  3. Všeobecný nedostatek vitamínu je alarmující
  4. Při výběru doplňků stravy se vyplatí vybírat skutečně kvalitní zdroje
  5. Živočišný původ doplňků stravy
  6. Krátce o technologii výroby z lanolinu
  7. Živočišný zdroj není jen otázka etiky, ale také množství chemických přípravků
  8. Rostlinné zdroje - udržitelnost a respekt k přírodě
  9. Co je Algae
  10. Jaké jsou největší benefity vitamínu D získaného z řasy?

Nejprve něco málo o vitamínu D

Vitamín D je vitamín rozpustný v tucích. V těle se ale chová spíše jako hormon, který reguluje tvorbu kostí a vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva. Pomáhá kontrolovat výměnu vápníku mezi kostmi a krví. V kojeneckém a dětském věku způsobuje nedostatek vitamínu D deformaci kostí, tzv. křivici, zatímco u dospělých způsobuje změkčování kostí označované jako osteomalacie. Ale zdraví kostí není zdaleka jeho jediná funkce. V dnešní době už víme, že vitamín D má mnohem širší uplatnění pro lidské tělo a zasahuje do celé řady fyziologických procesů. Podle zákonem schválených zdravotních tvrzení přispívá k udržení správného stavu kostí, zubů, svalů, podílí se na správné funkci imunitního systému a na správném dělení buněk. 

O významu vitamínu D pro organismus jsme se již věnovali v jednom z našich starších článků, který si můžete přečíst zde → Co je vitamín D?

Lze získat vitamín D přirozeným způsobem?

Hlavním zdrojem vitaminu D je vystavení pokožky slunečnímu záření. Podmínkou pro zahájení syntézy v kožních buňkách je však dostatečná expozice UVB záření o vlnové délce 280 - 315 nm, které je možné zachytit v České republice přibližně od května do září mezi 10 a 16 hodinou. Během prvních letních dnů nemá slunce takovou sílu a časové okno bude dokonce kratší, přibližně 11 - 15 hodina, stejně tak jako na konci léta, na přelomu srpna a září.

Intenzita UV-B záření dopadajícího na zem je charakterizována UV-indexem. Zeměpisné oblasti, které mají UV index trvale nebo převážnou část roku nad hodnotou 4 (u nás je to právě jen během letních slunečných dnů), mají podmínky pro syntézu vitamínu D mnohem lepší. Existují aplikace, které vám na základě aktuální zeměpisné polohy přesně vypočítají, zda je úhel osvitu dostatečný. Lze se řídit také jednoduchým pravidlem stínu - pokud je váš stín mnohem delší než vy, slunce není v dostatečném úhlu a syntéza neproběhne. Je tu ale celá řada dalších faktorů, které finální množství zásob vitamínu D v našem těle značně ovlivňují. Přečíst si o tom můžete více v našem článku → Slunce jako blahodárný zdroj vitamínu D.

A tak pro mnohé z nás, kdo žijeme městským životem a máme pevnou pracovní dobou v kanceláři, může vypadat čerpání zásob vitamínu D přirozenou cestou během léta spíše jako honba za pokladem. V zimě jsou pak jediným zdrojem vitamínu D tučné ryby a další potraviny, které se nám v našich podmínkách pomalu vytrácejí z potravního řetězce. Není tedy divu, že se nám vitamínu D trvale nedostává a prakticky celoročně se pohybujeme v patologicky nízkých hodnotách.

Všeobecný nedostatek vitamínu D je alarmující

Vitamín D představuje pro naše tělo velmi potřebnou a žádanou látku, nelze se tedy spoléhat pouze na endogenní produkci v kůži a už vůbec ne na potravinové zdroje. Řada vědců zabývajících se výzkumem dokonce apeluje na zvýšení hranice minimálního doporučeného denního příjmu, který je v současné době pro dospělého jedince podle EFSA 15μg/den (600 IU). Endokrinologická společnost dokonce doporučuje vyšší dávky mezi 1500 – 2000 IU pro všechny muže a ženy starší 18 let, včetně kojících a těhotných žen, zejména při prokázaném deficitu vitamínu D. Vyšší dávky vitamínu D pro děti i dospělé jsou obecně doporučovány také s ohledem na současnou globální pandemii COVID-19 a její negativní dopad na pohyb a volnočasové aktivity venku. 

Při výběru doplňků stravy se vyplatí vybírat skutečně kvalitní zdroje

Na trhu je obrovské množství produktů, které se liší jak zdrojem použitým k výrobě, tak i jeho kvalitou. Řada z nich navíc obsahuje celý seznam pro někoho nečitelných přísad, jejichž dlouhodobá konzumace může mít neblahý vliv na zdraví. A nutno dodat, že řadu aditiv není výrobce povinen na etiketě uvádět (jsou pouze součástí tzv. technologie výroby). Podezřele nízká cena, dlouhá trvanlivost výrobku nebo nápadná barva či chuť, to vše může naznačovat na obsah přídatných látek, jejichž bezpečnostní profil je diskutabilní. Pro běžného spotřebitele není mnohdy jednoduché se v nabídce orientovat. Pojďme si tedy představit základní zdroje pro výrobu vitamínu D a rozdíl mezi nimi.

Živočišný původ doplňků stravy s obsahem vitamínu D

Častou surovinou k výrobě vitamínu D, dalo by se říci pro většinu produktů na trhu, je lanolin. Termín lanolin pochází z latinského lana (vlna) a oleum (olej), ačkoliv z chemického pohledu se řadí mezi vosky. Vzniká jako sekret vylučovaný mazovými žlázami ovcí a chrání vlnu před deštěm a jinými nepříznivými vlivy okolí. Ačkoliv se ovcím při odběru lanolinu z rouna při stříhání nijak neubližuje (pokud je tedy prováděno správným a šetrným způsobem), jde o živočišný zdroj, a tudíž výrobky z něj nejsou vhodné pro lidi, kteří žijí veganským životním stylem.

 

Krátce o technologii výroby z lanolinu

Extrahovaná vlna se nejprve vypere v horké vodě saponátem za účelem odstranění případných parazitů nebo nečistot a vyrobí se surový lanolin. Z něj se pak procesem zvaným zmýdelnění a následnou centrifugací oddělí tuková složka od složky nemastné. Za použití extrakčních činidel a rozpouštědel se izoluje surový cholesterol. Po dalším chemickém zpracování se nakonec vyrobí 7-dehydrocholesterol (provitamín D3), chemicky identický s tím provitamínem pod naší kůži, který interaguje se slunečním zářením za vzniku vitaminu D3. V posledním kroku je 7-dehydrocholesterol vystaven světlu, za vzniku konečné stabilní formy vitaminu D3 připravené pro výrobu suplementů.

Živočišný zdroj není jen otázka etiky, ale také množství chemických přípravků

Dalšími nežádoucími složkami použitými při výrobě vitamínu D z lanolinu mohou být pesticidy nebo konzervanty. 

Ovčí vlna může být kontaminována pesticidy, s nimiž přijde do kontaktu na pastvinách z chemicky ošetřovaných rostlin, ale také samotná zvířata a jejich kůže jsou podrobeny dezinfekčním koupelím proti klíšťatům a jiným škůdcům. 

Vzhledem k tomu, že lanolin je tukové povahy, v kontaktu se vzduchem může žluknout nebo oxidovat. Aby se prodloužila doba skladovatelnosti, přidává mnoho výrobců do lanolinu BHT (butylhydroxytoluen), nejpoužívanější syntetický antioxidant zpomalující žluknutí olejů a tuků. Ačkoliv je BHT v přiměřeném množství považován za bezpečný, stopové množství zůstává v lidské tukové tkáni a existuje řada pochybností týkající se jeho vlivu na zdraví (látka je prokázána jako zvířecí karcinogen). 

Rostlinné zdroje - udržitelnost a respekt k přírodě

Není pochyb, že svět se ubírá cestou udržitelnosti a etika hraje velkou roli při výběru produktů. Pokud jste se rozhodli dodržovat rostlinnou dietu nebo chcete žít udržitelným způsobem života s cílem být přátelštější k planetě, respektovat přírodu a zvířata, pak výrobky s výtažkem z lanolinu nejsou rozhodně správným řešením. 

Dlouhou dobu byla neživočišnou alternativou výroba vitamínu D z výtažku z hub. Chemicky tato forma odpovídá vitamínu D2 (ergocalciferolu), který je v současnosti uváděn jako nedostatečný zdroj vitamínu D a neměl by být považován za živinu vhodnou k výrobě doplňků stravy nebo fortifikaci potravin. Studie z roku 2011 publikovaná v Clinical Journal of Endocrinology Metabolism porovnávala vitamín D2 s vitamínem D3 a došla k závěru, že vitamin D3 je přibližně o 87% účinnější a udržuje mnohem déle koncentraci 25 (OH) D v séru.

Algae - představuje udržitelný zdroj 

Výraz “alga” pochází z latiny a znamená řasa (algae je pak množným číslem označujícím řasy). Pro výrobu vitaminu D se používají geneticky nezměněné (non GMO) řasy, pěstované v přísně kontrolovaných podmínkách, bez využití pesticidů. Vitamin D3 získaný z řasy  je chemicky identický s tím, který je získáván z lanolinu a může být používán jako přímá náhrada. Má stejný účinek v našem organismu, ale jde o 100% rostlinný zdroj v nejvyšší kvalitě a čistotě. 


Jaké jsou největší benefity vitamínu D získaného z řasy?

  1. Vhodný i pro vegetariány a vegany
  2. Pěstování v přísně kontrolovaných podmínkách v tzv. uzavřeném cyklu, kde nehrozí kontaminace z okolního prostředí (těžkými kovy a xenobiotiky, jako ve volné přírodě)
  3. Udržitelný způsob výroby
  4. Úspora energie (proces výroby není náročný na energii)
  5. Žádná zbytečná chemie - během výroby se nepoužívají pesticidy, rozpouštědla atp.
  6. Náš výrobek neobsahuje chemické konzervanty
  7. Biologická dostupnost a poločas rozpadu stejný jako vitamin D3 z živočišných zdrojů

Nevýhodou tohoto rostlinného zdroje by mohla být vyšší cena, která je však vyvážena unikátním kultivačním procesem, technologickým zpracováním a čistotou produktu. A v neposlední řadě hraje svou důležitou roli také etické hledisko. 



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více