Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Proč je při porovnávání jednotlivých doplňků stravy takový rozdíl v jejich cenách?

Proč je při porovnávání jednotlivých doplňků stravy takový rozdíl v jejich cenách?

Stejné obsahové látky, stejný vitamín či minerál, a přesto diametrální rozdíl v ceně. Jak je to možné? Rozdílné ceny u produktů se zdánlivě stejným složením v nás mohou vyvolat nejrůznější pochyby. Je dražší produkt skutečně o tolik lepší než ten levnější, nebo si jen připlácím za skvěle odvedenou marketingovou práci? A mám šanci to jako zákazník vůbec poznat?

Co se v článku dozvíte?:

  1. Na jaké objektivní ukazatele kvality se při výběru suplementů zaměřit?
  2. Jak je to například s vitamínem K2?
  3. Jak tedy zvolit ten správný doplněk stravy, aniž byste se museli stát odborníkem na výživu a suplementaci?
  4. Co všechno musíme z pozice výrobce porovnávat u dodavatelů během vývoje určitého produktu?
  5. Kvalitní suroviny nemohou být současně ty nejlevnější
  6. A co napsat na závěr?

Naše značka se rozhodně neřadí mezi ty nejlevnější na trhu, a právě proto cítíme potřebu toto téma blíže vysvětlit. Náš článek z vás experty na doplňky stravy neudělá, ale rádi bychom poukázali na několik základních kritérií, díky kterým dokážete kvalitu a cenu jednotlivých produktů lépe pochopit.

Zájem o výživové doplňky mezi spotřebiteli stabilně vzrůstá. Někteří si vybírají doplněk s ohledem na jejich konkrétní zdravotní problém, například jako podpůrný prostředek k terapii, jiní cílí spíše na prevenci onemocnění, případně chtějí kompenzovat určitý nutriční deficit. Ať už jsou důvody jakékoli, vždy bude záležet na tom, s jak kvalitními doplňky stravy budete pracovat.

Na jaké objektivní ukazatele kvality se při výběru suplementů zaměřit?

Doplňky stravy se rozhodně neřídí podle sezónního cyklu jako například oblečení a je tedy potřeba sledovat i jiné parametry než jen cenovku. Dokonce ani dobře vstřebatelná forma není zárukou toho, že látku vaše tělo perfektně využije.

Uveďme příklad na vitamínu K2, který je tak hojně diskutovaný pro celou řadu pozitivních účinků. Pokud se rozhodnete vitamín K2 suplementovat (nejlépe společně s vitamínem D3, se kterým, jak průzkumy ukazují, tvoří skvělou kombinaci pro podporu zdravých kostí a kardiovaskulárního aparátu), děláte pro sebe velmi dobrou věc. Vaše kosti a kardiovaskulární systém to ocení v jakémkoliv věku. Také už asi víte, že za nejlepší formu je považován K2 MK-7. Ale i takhle skvěle poučeni můžete v regálu s vitamíny sáhnout vedle a koupit si nekvalitní produkt.

 

Jak je to například s vitamínem K2?

Jedním z důležitých parametrů kvality suplementů s obsahem vitamínu K2 MK7 je totiž i jeho chemická struktura, respektive odlišná prostorová geometrie. Tedy v tomto případě podíl cis a trans formy, ve které se molekula vitamínu K2 nachází. Tato odlišná geometrická konfigurace má zásadní vliv na biologickou využitelnost vitamínu. V přírodě (například v japonském tradičním pokrmu Nattó považovaném za nejbohatší zdroj vitamínu K2 MK-7), se K2 MK-7 nachází v tzv. trans formě. Naopak cis forma se v přírodě nevyskytuje a nezaručuje nám tudíž ten samý benefit. Běžný zákazník nemá kapacitu na to, aby dokázal při rychlém nákupu tyto „jemné“, ale zato naprosto zásadní rozdíly v kvalitě vnímat.

Řada produktů tak na etiketě sice slibuje např. 100 mikrogramů vitamínu K2 MK-7 v jedné dávce, ale výrobce už se mnohdy neobtěžuje pátrat po tom, v jakém poměru se nachází právě cis a trans formy. Během průmyslového procesu výroby se molekulární uskupení totiž může změnit a voilà - místo očekávané trans konfigurace převažují neaktivní cis izomery. V konečné fázi se pak do těla vstřebá jen nepatrné množství a to i přesto, že jste zaplatili za svých 100 mikrogramů vitamínu K2.

Uveďme si příklad. Etiketa nám říká, že produkt obsahuje 100 μg (mikrogramů) vitamínu K2 MK-7. A tak očekáváte, že většina z tohoto množství bude absorbována nebo biologicky dostupná, že? Ale nemusí tomu tak být. Při testování vybraných vzorků různých značek bylo zjištěno, že některé výrobky nesplňují kvalitativní požadavky a část obsahového zastoupení vitamínu K2 deklarovaného na etiketě bylo v neaktivní cis konfiguraci (některé produkty obsahovaly pouze 15 % K2 MK-7 v biologicky využitelné trans formě!). Výrobce by zkrátka měl vědět, jestli prodává vitamín K2 ve využitelné formě a v jakém poměru a zákazník by o tom měl být informován.

Vzhledem k tomu, že přírodní formy vitamínu K2 MK7 jsou velmi náročné na extrakční proces, je také důležité vybírat výrobce, který ve finálním produktu garantuje minimální obsah extrakčních činidel.

Poctivá fermentační metoda, která kopíruje přírodu a probíhá pod přísnými kontrolními podmínkami a následná šetrná extrakce je bezesporu nákladnější než výroba, která sází hlavně na rychlost a co nejlevnější technologie. To vše se pochopitelně musí projevit v konečné ceně u všech produktů s obsahem vitamínu K2 (a to jsme zmínili jen pár vybraných parametrů!).

Abychom ručili za kvalitu našich produktů, tak pro vás tuto mravenčí a často investigativní práci v zákulisí při posuzování kvalitativních kritérií děláme my.

Jak vidíte, posuzovat cenu doplňků stravy bez znalosti celé problematiky není jednoduché. Mnohé průzkumy sledující chování zákazníka na trhu se suplementy, včetně toho našeho, prokázali, že běžný spotřebitel nemá dostatek zkušeností na to, aby dokázal správně vyhodnotit reálnou kvalitu a funkčnost daného doplňku stravy. Často se tak při nákupu svého „zdraví“ rozhoduje čistě impulzivně a iracionálně.

Složitou cestu vývoje vitamínu K2 MK7, než vůbec mohl být zařazen do našeho portfolia, jsme nastínili v jednom z našich prvních Trime podcastů #02, který naleznete v tomto odkazu.

Jak tedy zvolit ten správný doplněk stravy, aniž byste se museli stát odborníkem na výživu a suplementaci?

Pokud se nechcete zabývat kvalitativními parametry do hloubky a studovat složité chemické procesy, bude pro vás nejjednodušší najít si seriózního výrobce, kterému jde v prvé řadě o kvalitu. Takový výrobce si svou reputaci na trhu buduje postupně, skrze kvalitní portfolio, nepodléhá módním trendům, má zájem uvádět informace o složení co nejvíce transparentním způsobem (tak jak legislativa umožňuje) a prezentovat své produkty spíše skrze fakta, než bombastická reklamní sdělení. Zkrátka a dobře, měl by to být výrobce, který spíše než do dobrého marketingu investuje do vývoje funkční receptury, obsahující ty nejlepší dostupné ingredience, aktivní formy látek a nejkvalitnější technologie výroby. Bude to váš partner, který vás bude vzdělávat a informovat vás o dalším vývoji, změnách a inovacích.

Co všechno musíme z pozice výrobce porovnávat u dodavatelů během vývoje určitého produktu?

Z obrovského množství nabídek, vždy vybíráme několik favoritů. Zajímá nás způsob extrakce jednotlivých ingrediencí, původ a podmínky pěstování výchozích surovin, zpracování technické specifikace, dodané certifikace, studie, ale také etika celého výrobního procesu a otázka udržitelnosti. Nakonec už se rozhodujeme mezi nejlepšími z nejlepších, většinou i podle toho, jak transparentně a odborně kvalitně ten který dodavatel komunikuje.

Kvalitní suroviny nemohou být současně ty nejlevnější

Asi nikoho nepřekvapí, že levný výrobek je obvykle synonymem pro levnou vstupní surovinu nebo ošizenou technologii zpracování. Platí to jak u potravin, tak u doplňků stravy. Bohužel, zatímco u základních potravin se i nezasvěcený člověk může orientovat podle toho, jak to vypadá, voní, jakou to má strukturu atd., tak u vysoce průmyslově zpracovaných potravin a doplňků stravy tyto jednoduché postupy nestačí. Abyste poznali skutečnou kvalitu od laciné imitace, musíte se v dané problematice pekelně dobře (záměrně nepíšeme trochu) vyznat. Proto bychom rádi na některá tyto objektivní kritéria upozornili a trochu více vám přiblížili, proč se ceny produktů tak liší a kdy má smysl si připlatit. Koneckonců rozhodujeme se pro výběr něčeho, co vstupuje do našeho organismu (často dlouhodobě a pravidelně) a má vyvolat očekávané pozitivní účinky. A to se může stát jedině tehdy, když budou splněny určité standardy kvality:

  1. Obsahové zastoupení funkčních látek

Zastoupení funkčních látek v receptuře je často nedostatečné. Jednoduše funkční složky jsou v produktu zastoupeny v tak malém množství, že to nemůže mít pro náš organismus žádné zvláštní benefity. Výrobce, který chce vyrábět doplňky stravy s funkčním obsahovým zastoupením účinných látek, musí rozumět nejen metabolickým pochodům lidského těla, ale i reálné výživové situaci dané populace.

  2. Chemická struktura

Funkční složky jsou v produktu zastoupeny v takové formě, kterou naše tělo nemůže využít, nebo je dokáže využít jen velmi omezeně. Většina tak projde našim trávícím traktem bez užitku a jen zatěžuje náš autoregulační homeostatický a vylučovací systém. V takových případech pak oprávněně mluvíme o „předražené moči“. Jako příklad jsme už zmínili rozdíly v prostorové geometrii jednotlivých látek, např. cis a trans konfigurace u vitamínu K2. Dalším příkladem mohou být mastné kyseliny, které jsou velmi nestabilní a náchylné na oxidaci. Pokud jsou špatně zpracované nebo nevhodně skladované, vykazují horší kvalitativní charakteristiky a stávají se pro naše tělo hůře využitelné. V horším případě už může být jejich kvalita tak nízká, že nám vysloveně škodí.

  3. Použitá aditiva

Kolem bezpečnosti doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek panuje celá řada nejasností a obav. Na jedné straně máte odborníky a konzumenty, kteří tvrdí, že tyto přídatné látky jsou všechny schválené a tedy bezpečné, na druhé straně máte odborníky a poučené laiky, kteří si to nemyslí a upozorňují zejména na koktejlový a kumulativní efekt, jenž se projeví až při dlouhodobém používání. Faktem je, že u řady těchto aditiv máme zatím stále málo informací o jejich potenciální škodlivosti a navíc výrobce není povinen uvádět množství použité pomocné látky. Tzn. i když je stanovena bezpečná maximální denní dávka, tak při dlouhodobé konzumaci různých kombinací těchto aditiv (respektive doplňků stravy a potravin, ale i kosmetiky, která taková aditiva obsahují), nemáte jistotu, že nedojde v důsledku kumulativního efektu k překročení hranice vaší individuální tolerance.

Pokud tedy máme možnost vybrat si z tohoto pohledu bezpečné doplňky stravy, u kterých výrobce nahradí potenciálně rizikové, často synteticky vyrobené přídatné látky těmi přírodními, nemusíte nic počítat a složitě sledovat kolik jste už toho kterého aditiva asi tak aktuálně zbaštili. Je potřeba si uvědomit, že některé doplňky stravy užíváme pravidelně na denní bázi i řadu let. Pak i takové detaily jako zastoupení a formy přídatných látek rozhodují o výsledné kvalitě a bezpečnosti vašich suplementů. 

Pochopitelně to bylo jen několik vybraných bodů, podle kterých můžete kriticky přehodnotit kvalitu vaší suplementace. S doplňky stravy je to stejné jako s jídlem, vínem, kávou atd. Vkus si nekoupíte, musíte se k němu tzv. prožít. Mnohdy je to cesta dlouhá a trnitá, mnohdy to není cesta nejlevnější, ale tak je to v pořádku. Ostatně, děláme to sami pro sebe.

A co napsat na závěr?

Vitamíny a minerály ve formě doplňků stravy vyvolávají mnoho rozporuplných otázek a rozdělují společnost i odbornou veřejnost na dva tábory – někteří je nadšeně doporučují, jiní zcela zatracují. Bohužel této situaci nepomohla ani vlna nekvalitních, nefunkčních nebo dokonce zdravotně závadných produktů, které se na trhu objevují snad v čím dál větším zastoupení. A bohužel tomu nepomáhá ani fakt, že tyto nekvalitní produkty veřejnost i po letech zkušeností s nákupem a užíváním doplňků stravy stále toleruje.

Ano, produkty Trime se pohybují ve vyšší cenové hladině. Vyšší cena je relativní, vždy jde o to, co za své peníze dostanete. Rozhodli jsme se jít cestou kvality. Chceme vyvíjet produkty pro dlouhodobé užívání a v takovém případě se šidit (šetřit) nevyplácí a kvalita by měla být na prvním místě! Právě proto investujeme hodně prostředků do vývoje a nákupu těch nejlepších technologií a ingrediencí, které současný trh nabízí. Nechceme levnější výrobní technologie, které by mohli potenciálně zhoršovat kvalitu našich produktů. Nechceme za každou cenu levnější složky do našich doplňků stravy, pokud nejsme přesvědčeni o jejich adekvátní biologické hodnotě a bezpečnostním profilu i z pohledu dlouhodobého používání. Proto naše portfolio stavíme postupně, pomalu, zbytečně přehnaného tlaku na cenu, termíny atd. Vždy se snažíme přivést na trh produkt, který bude co nejlepší v každém smyslu jeho detailu. Pokud by nám nezáleželo na každém detailu, který se promítá do výsledné kvality našich produktů, mohli bychom mít doslova desítky výrobků pod značkou Trime už nyní. To ale není naše filozofie a nesnažíme se o maximalizaci zisků za každou cenu. Jde nám o to, přinést na trh novou značku, která si postupně vybuduje reputaci jednoho z nejpřísnějších výrobců na Evropském trhu, který nedělá kompromisy v kvalitě. Jak se říká, tajemství úspěchu je dělat obvyklé věci neobvykle dobře.

Už teď je portfolio Trime postavené na produktech špičkové kvality, ale máme před sebou ještě hodně práce a je co zlepšovat. Během prvních pár let výroby jsme zaplatili nováčkovskou daň, a i přes jasně daná kritéria toho, jakou kvalitu chceme na trh přinést, se nám to občas nepovedlo tak, jak bychom si přáli. To je ale vývoj a s pokorou přiznáváme, že kdyby to bylo tak jednoduché, mohl by to dělat každý.

V horizontu několika let se chceme zařadit po bok těch nejlepších evropských značek v segmentu prémiových doplňků stravy s garantovanou kvalitou. A i díky vám, našim zákazníkům, víme, že značka jako Trime tu chyběla a máme na to, aby se nám to podařilo.





0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více