Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Proč je pestrá a rozmanitá strava klišé, jaké jsou největší nedostatky ve výživě a jak je jednoduše kompenzovat?

Proč je pestrá a rozmanitá strava klišé, jaké jsou největší nedostatky ve výživě a jak je jednoduše kompenzovat?

Pestrá a rozmanitá strava rozhodně není to samé, co vyvážená strava s dostatečným zastoupením všech důležitých nutrientů. Ale je vůbec možné dosáhnout 100% příjem esenciálních živin doporučené denní dávky i přes pečlivý výběr potravin? V tomto článku se věnujeme tomu, proč je plnohodnotný jídelníček v dnešní době tak složité téma. A především, představíme unikátní F20 Complex, který byl navržen tak, aby tyto případné nedostatky ve stravě vynahradil.

Co se v článku dozvíte:

  1. Proč jen pestrá a rozmanitá strava v dnešní době již nestačí?
  2. Jaké jsou nejvíce deficitní látky v našich podmínkách?
  3. Co je F20 Complex
  4. Hlavní benefity F20 a v čem je produkt tak unikátní?
  5. Pro koho je F20 Complex určený?

Toto je zkrácená verze článku. Pokud si chcete přečíst plnou verzi, klikněte prosím zde.

 

Proč i ti, kdo jedí zdánlivě zdravě, mohou mít deficit důležitých látek?

Rizika nutričního znehodnocení potravin nešetrnými metodami produkce jsou již víc než jen obavou z daleké budoucnosti. Intenzivní hospodaření a následně zpracovatelský potravinářský průmysl měl v posledních několika dekádách na výživovou hodnotu základních potravin velmi negativní vliv.  Půda je vyčerpaná, musí se aplikovat čím dál více agrochemikálií, což následně vede k dysbalanci mezi jednotlivými prvky a snižování původní nutriční hodnoty plodin. Některé minerály (jako je např. draslík) jsou obsaženy v nepřirozeném nadbytku „obsazují“ tak místo určené pro jiné minerály a prvky, (např. selen nebo mangan). Nerovnováha, která zde vzniká, nemůže vyprodukovat nic jiného než nutričně neplnohodnotné hybridy, tedy rostliny, které trpí stejnou podvýživou, jako my lidé. Dokonce jsou i podobně nemocné a vyžadují ošetření, která jsou obdobou našich antibiotik a očkování. Ale stejně jako u lidí, tato léčba je mnohdy jen symptomatickým přístupem zakrývajícím příznaky, bez řešení příčiny. V některých půdách už jsou minerální nerovnováhy a deficity tak závažné, že se uvažuje o plošné fortifikaci, např. selenem (v některých zemích se tak už u děje.) 


Podíváme-li se na celou problematiku v širším kontextu, tak se dá říci, že společnost je tak nemocná, jak nemocná je její půda, o kterou se stará.

Na celém světě můžeme pozorovat tento fenomén deprivace zdravé půdy ovlivňující zdraví lidí, kteří pak po právu sklidí, co zaseli. Ačkoliv je půda nejdůležitějším prvkem v celém našem potravním řetězci, je nedostatečně, ba mnohdy až nebezpečně „opečovávána.“ Plodiny, které nám pak poskytuje a které tvoří základ naší stravy (ať už přímo pro výrobu potravin, tak nepřímo jako krmivo pro naše hospodářská zvířata), jsou nemocné a mají nízký nutriční potenciál. Na řadu pak ještě přichází zpracovatelský průmysl. A aby toho v té naší dokonale pestré a rozmanité stravě nebylo málo, tak výživová hodnota je nakonec ovlivněna také dlouhými transportními časy, skladováním, případně dalším technologickým zpracováním nebo kuchyňskou úpravou. Můžeme velmi správně předpokládat, že na stůl se nám dostane sice strava rozmanitá, jen některé živiny přebývají a některé důležité naopak schází.

A tak zajistit si vyváženou stravu je v dnešní době pro konzumně žijícího člověka skutečně profesionálním výkonem vyžadujícím velké úsilí, péči a čas. Jen pár vyvoleným se daří si z běžných potravin tvořit plnohodnotný jídelníček a ti osvícenější včas pochopí, že za těchto nepřirozeně extrémních podmínek se vyplatí používat doplňky stravy. 

 

deficience_puda

 

A jaké jsou nejvíce deficitní látky v našich podmínkách?

Bohužel je stále možné setkat se s názory některých odborníků na výživu, jež popírají význam suplementace a hlásí cosi o dostatečném pokrytí z běžné, pestré a rozmanité stravy. Kdokoli poučený z praxe ví, jak závažným problémem je moderní hyperkalorická podvýživa s deficiencemi v celé řadě mikronutrientů. V našich podmínkách bývá téměř vždy deficitní vitamín D a omega-3 mastné kyseliny, respektive DHA a EPA, a to prakticky v patologicky nízkých hodnotách. Významné procento lidí trpí nedostatkem hořčíku a zinku, problematický bývá překvapivě i příjem obyčejného vitamínu C a některých vitamínů skupiny B. Dramatické změny našeho životního stylu se podepsaly na tom, že i další vitamíny, minerály a stopové prvky se nám z potravního řetězce vytrácí nebo jsme na jejich příjem začali mít zvýšené nároky. Množství, které bylo dříve dostačující, už za těchto okolností nestačí. V posledním desetiletí se prokázala klíčová úloha vitamínu K2-MK7, jehož nedostatkem trpí drtivá většina západní vyspělé populace. V našich podmínkách je problém s příjmem jódu, selenu a chromu a nově nové studie potvrzují význam tokoferolů a tokotrienolů (vitamínu E), karotenoidů a karotenů atd.  

F20 Complex - jednoduché řešení vyvažující nedostatky ve stravě

Mohli bychom s hrdostí říci, že konečně vznikl multivitamín formulovaný na funkční dávky a správné poměry, navíc navržený na naše geografické podmínky a deficity v lokální stravě. Receptura je podložena letitou praxí a stovkami vyhodnocených nutričních profilů klientů. Právě proto dokáže kompenzovat naše nejproblematičtější základní složky výživy, které v optimálních dávkách chybí prakticky všem. Unikátnost připisujeme nejen složení, ale také poměrům jednotlivých látek. Ty jsou sestavené tak, aby bylo možné používat dávkování podle konkrétních stravovacích návyků jedince a jeho aktuální nutriční saturace. 

Tato basic suplementace není nic jiného než chytrá kompenzace našeho nešťastného přístupu k rostlinné a živočišné výrobě a následně také k našemu, podvýživou nedobrovolně ohroženému nutričnímu profilu.

Skladem

Od

Hlavní benefity a unikátnost F20

  • Vyvážená receptura s důrazem na maximální využitelnost a absorpci obsažených vitamínů a minerálů. Neobsahuje látky přidané jen na oko, které by v konečném důsledku neměly význam. Množství a formy jednotlivých složek si nekonkurují, naopak svůj nutriční potenciál podporují. 
  • Záměrně jsme nepřidali vápník (který může snižovat dostupnost například zinku nebo železa), hořčík (který je lepší užívat samostatně) ani železo, byť jeho nedostatek je celosvětovým zdravotním problémem (nicméně není vhodné železo doplňovat bez prokázané deficience). 
  • Obsahuje kvalitní formy s  nejvyšší mírou vstřebatelnosti. Nelze vždy tvrdit, že přírodní formy jsou lepší než syntetické. U syntetické, by však nemělo dojít ke změně prostorové konfigurace. Molekulární struktura by ale měla být  identická se strukturou, která se vyskytuje v přirozených zdrojích, na které jsme evolučně adaptováni.
  •  Kapsle je vyrobená z neškodné nesolubilní vlákniny.
  • Jako plnivo kapsle je použitá vláknina z čekanky.
  • Neobsahuje rizikové složky (např. retinol, železo), které v našem organismu mohou vytvářet nebezpečný kumulativní efekt s nežádoucími účinky na naše zdraví. Dá se tedy bez obav užívat dlouhodobě. 
  • Již v základní denní dávka vám pokryje denní doporučenou dávku vitamínu E a chromu. V plné denní dávce si pak zajistíte doporučený denní příjem důležitých prvků jako je jód, selen, vitamínu K2MK7, D3, C a  všech základních vitamínů skupiny B, včetně bioaktivních forem vitamínu B12, B6 a B9. 

Pro koho je tedy F20 určený?

  • Pro ty, kteří si uvědomují, že jejich strava není optimální a současně se nechtějí zatěžovat tím, jaký konkrétní vitamín, minerál nebo stopový prvek jim chybí.
  • Pro ty, kteří nechtějí investovat vysoké částky na nákup mnoha jednotlivých doplňků stravy.
  • Pro ty, kteří chtějí svůj nutriční profil trochu zlepšit, ale nevědí jak a čím začít, v jakém množství, s čím co kombinovat nebo kdy a jakým způsobem užívat.  

Skladem

Od


0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více