Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Omega-3 mastné kyseliny EPA, DHA a jak se v nich vyznat

Omega-3 mastné kyseliny EPA, DHA a jak se v nich vyznat

V dnešním článku se zaměříme především na omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA a na to, v kterých případech je vhodnější výběr té či oné mastné kyseliny. 

Omega-3 představují polynenasycené mastné kyseliny a mezi nejvýznamnější z nich patří kyselina alfa-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Tyto mastné kyseliny zasahují v lidském organismu do velkého množství biochemických drah a procesů a hrají důležitou roli v udržení našeho zdraví. Roste počet studií, které poukazují na skutečnost, že omega-3 mastné kyseliny jsou prospěšné například u kardiovaskulárních, neurodegenerativních či artritických onemocněních. 

Co se v tomto článku dozvíte?:

  1. Omega-3 EPA, DHA a ALA
  2. Kdy zvolit EPA a kdy DHA?
  3. EPA a zánět
  4. DHA pro zdravý vývoj mozku dětí
  5. DHA v těhotenství
  6. DHA a zdravé oči
  7. Trávení omega-3 mastných kyselin a proč je vhodné suplementovat je spolu s jídlem obsahujícím tuk?

Omega-3 EPA, DHA a ALA

Kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA) jsou omega-3 mastné kyseliny, které jsou získávány z mořských zdrojů, konkrétně z mořských řas nebo z ryb ze studených vod jako jsou lososi, sardinky či makrely. Oproti tomu kyselina alfa-linolenová (ALA) se nachází primárně v rostlinných zdrojích (například v lněném semínku či vlašských ořeších) a může být v organismu konvertována na EPA a DHA. Bohužel tato konverze není dostatečná a tím, že omega-6 mastné kyseliny využívají ve své metabolické dráze stejných enzymů, snižuje strava s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin přeměnu ALA na EPA a DHA. Z toho důvodu se v tomto článku věnujeme právě kyselině eikosapentaenové a kyselině dokosahexaenové.

Kdy zvolit EPA a kdy DHA?

Problematika biologických funkcí jednotlivých typů omega 3 mastných kyselin je velmi komplexní. Obecně však můžeme říci, že DHA představuje strukturální kyselinu nacházející se v lidském mozku, kůži a oční sítnici a může být tedy vhodnější pro lidi potýkající se například s neurologickými potížemi. Oproti tomu EPA podporuje zdravou imunitní odpověď stimulací produkce eikosanoidů, které pomáhají snižovat zánět.

EPA a zánět

Zánět je přirozená a potřebná reakce organismu na poškození. Může být vyvolán například patogenními mikroorganismy nebo působením chemických či fyzikálních vlivů. Akutní zánět plní v těle ochrannou funkci a pomáhá vyléčit akutní trauma. Problém nastává v případě chronického zánětu, který je dlouhotrvající. Odborná veřejnost poukazuje na souvislost mezi chronickým zánětem a civilizačními onemocněními

EPA jedná jako prekurzor protizánětlivých eikosanoidů (jako jsou prostaglandiny typu 3, tromboxany typu 3 a leukotrieny), které snižují zánětlivou odpověď organismu. EPA tak může být vhodnější volbou například pro lidi trpící bolestmi či otoky, které poukazují právě na známky zánětu. 

Odborný článek nazvaný “Omega 3 mastné kyseliny a zánětlivé procesy” [1] uvádí některé nemoci, které jsou se zánětlivou odpovědí organismu spojeny, a u kterých může být prospěšné doplňovat omega-3 mastné kyseliny. Patří mezi ně například astma a alergie, ateroskleróza, kardiovaskulární onemocnění, obezita, revmatoidní artritida, Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida, lupus, diabetes typu 1, cystická fibróza, chronická obstrukční plicní nemoc, psoriáza, roztroušená skleróza či neurodegenerativní onemocnění.

Z našich doplňků s obsahem omega 3 mastných kyselin je EPA v nejvyšším množství zastoupena v produktu Omega 3 - Enhanced Bio Plus.

DHA pro zdravý vývoj mozku dětí

Jak již bylo zmíněno výše, DHA představuje důležitý stavební prvek mozku a ovlivňuje komunikaci mezi neurony. Tato mastná kyselina je velmi důležitá během těhotenství pro normální růst a vývoj mozku plodu a dále také v prvních několika letech života, kdy se mozek rychle vyvíjí.

DHA v těhotenství

Výzkum z roku 2018 [2] ukázal, že suplementace DHA během těhotenství snižuje riziko předčasného porodu a též riziko nízké porodní váhy novorozence. Suplementace DHA je užitečná nejen pro dítě, ale též pro maminku. Z průzkumu provedeném v roce 2020 [3] vyplynulo, že DHA může předcházet depresivním náladám v pozdním těhotenství a v časném poporodním období.

DHA a zdravé oči

DHA je strukturální složkou sítnice oka a je tak nezbytná pro zdravý vývoj očí. Dle některých studií může DHA také pomoci zlepšit určité oční potíže, jako jsou například suché oči či diabetická retinopatie. 12 týdnů dlouhá studie z roku 2018 [4] provedená na uživatelích kontaktních čoček došla k závěru, že denní suplementace omega-3 mastných kyselin vede ke snížení diskomfortu při nošení kontaktních čoček. Další studie [5] vedla ke zjištění, že denní suplementace omega-3 mastných kyselin po dobu 3 měsíců vedla ke snížení očního tlaku u normotenzních dospělých. Zvýšený oční tlak je rizikovým faktorem pro vznik glaukomu, onemocnění, které postupně narušuje vidění.

Náš doplněk Omega 3 Vegan obsahuje omega-3 mastné kyseliny získané z mořských řas pěstovaných v uzavřené akvakultuře a obsahuje přirozeně větší množství DHA.

Trávení omega-3 mastných kyselin a proč je vhodné suplementovat je spolu s jídlem obsahujícím tuk?

Tuky jsou hydrofobní povahy (= nejsou rozpustné ve vodě) a proto musí během trávení nejprve prodělat emulgaci, následovanou lipolýzou. Mastné kyseliny se emulgují v tenkém střevě za pomoci žlučových kyselin. Emulgované tuky jsou dále štěpeny lipolytickými enzymy produkovanými slinivkou břišní (především lipázou), jejichž uvolňování a aktivita je stimulována obsahem tuku ve stravě. Vzniklé produkty jsou formovány do struktur zvaných micely. Ty jsou následně vstřebány do buněk střevního epitelu, kde se stávají součástí tukových částic - chylomikronů. Chylomikrony se lymfatickým řečištěm dále vstřebávají do krve, odkud putují do jater a dalších tkání v těle.

Zdroje:

[1] Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes. Nutrients. 2010 Mar;2(3):355-374. doi: 10.3390/nu2030355. Epub 2010 Mar 18. PMID: 22254027; PMCID: PMC3257651.

[2] Jackson KH, Harris WS. A Prenatal DHA Test to Help Identify Women at Increased Risk for Early Preterm Birth: A Proposal. Nutrients. 2018 Dec 6;10(12):1933. doi: 10.3390/nu10121933. PMID: 30563193; PMCID: PMC6316227.

[3] Zhang, MM., Zou, Y., Li, SM. et al. The efficacy and safety of omega-3 fatty acids on depressive symptoms in perinatal women: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Transl Psychiatry 10, 193 (2020). 

[4] Downie LE, Gad A, Wong CY, Gray JHV, Zeng W, Jackson DC, Vingrys AJ. Modulating Contact Lens Discomfort With Anti-Inflammatory Approaches: A Randomized Controlled Trial. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2018 Jul 2;59(8):3755-3766. doi: 10.1167/iovs.18-24758. PMID: 30046817.

[5] Downie LE, Vingrys AJ. Oral Omega-3 Supplementation Lowers Intraocular Pressure in Normotensive Adults. Transl Vis Sci Technol. 2018 May 1;7(3):1. doi: 10.1167/tvst.7.3.1. PMID: 29736322; PMCID: PMC5931260.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více