Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Hořčík a jeho funkce v lidském těle

Hořčík a jeho funkce v lidském těle

Trápí vás únava přes den, jste často nervózní, či občas bez důvodu míváte křeče? Je tak pravděpodobné, že máte v těle nedostatek hořčíku. Bez něj totiž zdraví být nemůžeme. Když v tělu dochází k deficitu tohoto životně důležitého minerálu, výše uvedené potíže na sebe nenechají dlouho čekat. Co je ale přesně hořčík a jakou má funkci v našem těle, probereme v článku

Co se v článku dozvíte?:

  1. Významný prvek, přesto deficitní minerál?
  2. Hořčík - ochránce zdravých zubů a kostí
  3. Hořčík a enzymatické reakce
  4. Hořčík jako relaxační minerál
  5. Hořčík a jeho význam pro naše srdce

Významný prvek, přesto deficitní minerál?

Hořčík je sice obsažen v poměrně velkém počtu potravin a zdá se, že je lehké ho získat, opak je ale pravdou. Přijaté množství nemusí odpovídat hodnotám, které naše tělo ve finále skutečně vstřebá. Tento proces je totiž ovlivňován celou řadou faktorů.

Slyšeli jste již někdy o antiživinách? Ty totiž mohou také zabránit vstřebávání určitých živin. Je to způsobené sloučeninou, nazývanou kyselina fytová, která se nachází například v celozrnných produktech nebo luštěninách, dále hrubá vláknina, volný tuk, fosfáty, cukr nebo některé minerální látky se kterými hořčík interaguje (jako například vápník), mohou jeho biologickou dostupnost snížit. 

Další vliv na stav hořčíku v těle mají fyzická (např. těhotenství, sport) a psychická (např. stres, úzkost) zátěž organismu nebo nadměrné dávky alkoholu. Všechny tyto faktory významně vyčerpávají zásoby této životodárné látky. 

Na téma jaké jsou nejvíce deficitní mikronutrienty a kdo a proč zejména trpí nedostatkem, si můžete poslechnout náš podcast #01.

Hořčík - ochránce zdravých zubů a kostí

V dospělém organismu se nachází kolem 20 - 30 gramů hořčíku. Nadpoloviční většina, přibližně 60% se nachází v kostech, kde je připraven jako pohotová zásoba a podílí se na správné mineralizaci kostí a zubů. Vyskytuje se zde především jako komplex společně s vápníkem a fosforem. Proto nedostatek hořčíku způsobuje nadměrnou ztrátu kostní hmoty. 

Další část hořčíku, přibližně 40%, se nachází ve svalech (hlavně srdeční a kosterní svalovině), kde se podílí na mechanismu kontrakce a relaxace svalu. Zbytek připadá na další orgány těla.

Hořčík a enzymatické reakce

Každá buňka v našem těle má nějakou specifickou funkci, ve které participuje také hořčík. Většina hořčíku se nachází právě uvnitř našich buněk, kde ovlivňuje celé řady enzymatických reakcí.

Je vědecky dokázáno, že se podílí minimálně na 300 reakcích v lidském organismu. Působí jako aktivátor mnoha enzymů, a to především těch, podílejících se na energetickém metabolismu. Hořčík totiž napomáhá při přeměně všech tří základních živin - bílkovin, tuků, sacharidů. Pomáhá vytvářet a upravovat DNA a RNA, základní genetickou informaci našeho těla. Je to prvek, který blokuje vápníkové kanály, zamezuje tím vstup vápníku do buňky a tím snižuje nervosvalovou dráždivost.

Představte si, jen k tomu, abychom mohli ohnout prst, je potřeba hořčíku k tvorbě mozkových peptidů a důležitého neurotransmiteru acetylcholinu, k tomu, aby se svaly mohly po kontrakci znovu uvolnit a i k tomu, aby se nervový vzruch dostal z mozku až prstu, který se ohne. A to nejsou zdaleka všechny funkce, které nějak ovlivní.

Hořčík jako relaxační minerál

Významnou funkcí hořčíku je regulace nervové a svalové činnosti. Tím, že udržuje vápník mimo prostor buněk, chrání nervový systém proti “předráždění” a zamezuje tak křečím a záškubům. Jedním z příznaků nedostatku hořčíku v těle, který můžeme u sebe pozorovat, je například křeč v lýtku, “mravenčení” v končetinách nebo třes očního víčka. 

Hořčík zmírňuje nervovou podrážděnost a nadměrnou energii, která v prvním řadě vede k únavě. Když je hladina hořčíku člověka pod normou, nervy nejsou schopné kontrolovat funkce jako např. pohyb svalů, dýchání, či duševní procesy. 

Doplněním hořčíku vrátíme našemu tělu fyziologickou rovnováhu, uvedeme ho do klidného stavu a zároveň mu vlijeme novou energii.

Hořčík a jeho význam pro naše srdce

Hořčík má také ochranný vliv na kardiovaskulární systém. Pomáhá rozšiřovat cévy a podílí se na udržování normálního srdečního rytmu. Optimální množství v krvi zajišťuje správnou krevní cirkulaci a zabraňuje vzniku trombóz a infarktů. Hraje svou roli i při srážení krve. Hořčík také ovlivňuje hladinu cholesterolu tím, že inhibuje působení klíčového enzymu pro jeho syntézu. Dá se říci, že udržuje cholesterol v rovnováze - blokuje jeho syntézu, když je ho nadbytek nebo naopak zrychluje tvorbu, když je ho nedostatek. 

Uvolněním a rozšířením krevních cév a stažených svalů může také předcházet nepříjemným bolestem hlavy a migréně.





0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více