Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Hořčík a obsah nebezpečných kontaminantů

Hořčík a obsah nebezpečných kontaminantů

Doplňky stravy jsou v dnešní době stále více populární i z toho důvodu, že představují rychlý způsob, jak kompenzovat nedostatky nutričně chudé stravy. Na trhu existuje spousta kategorií doplňků a právě doplňky s hořčíkem patří mezi nejčastěji užívané. V případě dlouhodobého užívání nejen zmíněného hořčíku je ale vhodné zajímat se také o obsah možných kontaminantů. Jinak totiž hrozí, ze pravidelná suplementace může přinést více škody než užitku.

Co se v tomto článku dozvíte?:

  1. Kdy může suplementace hořčíku pomoci
  2. Minerální látky a obsah nebezpečných kontaminantů
  3. Bezpečnost a kvalita Trime doplňků
  4. Běžné limity pro obsah těžkých kovů vs TRIME limity
  5. Jak vybrat vhodný doplněk?
  6. Zdravotní rizika spojená s kontaminací těžkými kovy

Kdy může suplementace hořčíku pomoci

Velká část populace trpí nedostatkem hořčíku a jeho zvýšený příjem, ať už ze stravy nebo formou suplementů, pro ně může být prospěšný. Doplňování hořčíku může pomoci v případech, kdy vás trápí například migrény, menstruační bolesti, křeče, nespavost, únava a vyčerpání. Hořčík také pomáhá zlepšovat citlivost buněk na inzulín a je tudíž vhodný pro lidi trpící prediabetem či inzulínovou rezistencí. Optimální hladina hořčíku je rovněž důležitá pro udržení zdravých zubů a kostí

Minerální látky a obsah nebezpečných kontaminantů

Potravní doplňky obsahující minerální látky mohou být velmi často kontaminovány nebezpečnými toxickými látkami. Mezi ty patří například těžké kovy, rezidua extrakčních činidel a další organické kontaminanty. Je známo, že všechny tyto látky působí toxicky i ve zbytkových množstvích, protože se v těle postupně hromadí a dochází tak ke kumulativnímu efektu. 

Bezpečnost a kvalita Trime doplňků

V Trime chceme nabízet takové doplňky, které budeme bez obav sami každý den užívat, a které budeme s klidným srdcem doporučovat také ostatním. U všech našich produktů proto dodržujeme ty nejpřísnější standardy, jak z hlediska kvality a nutričního přínosu, tak z pohledu čistoty co do obsahu přídatných látek a možných kontaminantů. 

Zákazníci, kteří nás již znají, vědí, že se nespokojíme jen se splněním legislativně nastavených limitů, ale častokrát dodržujeme mnohem přísnější limity. Minerální látky používané v našich doplňcích se tak řadí z hlediska splnění norem pro obsah těžkých kovů do kategorie kojenecké výživy.

Běžné limity pro obsah těžkých kovů vs TRIME limity

U minerálních látek nás zajímá především obsah těžkých kovů. Z toho důvodu chceme znát při výrobě minerálových doplňků i diagram výroby, abychom odhalili všechny kritické body potenciální kontaminace. Níže uvádíme tabulku, která porovnává naše a běžné limity pro obsah těžkých kovů.

Těžké kovy

Běžné limity - maximum

Trime limity

Celkem

10 ppm

3,5 ppm

Olovo (Pb)

3 ppm

do 1 ppm

Arsen (As)

3 ppm

do 1 ppm

Kadmium (Cd)

1 ppm

do 0,5 ppm

Rtuť (Hg)

0,1 ppm

do 0,1 ppm

Jak vybrat vhodný doplněk?

Hořčík představuje pro spoustu lidí nezbytný doplněk, který pomáhá zlepšovat kvalitu spánku, vyrovnat se se stresem nebo dodávat energii. Při dlouhodobém užívání jakéhokoliv doplňku bude ale stálý přísun potencionálních kontaminantů, jako jsou těžké kovy, pro zdraví škodlivý. Obzvlášť v případě, kdy detoxikační systémy v organismu nefungují optimálně.

Doporučujeme proto nespoléhat se jen na líbivý marketing prodejců doplňků stravy, ale prověřit si, co všechno vaše oblíbené produkty obsahujíPřípadně si zvolte takového výrobce, u kterého si můžete být jisti, že za vás bude hlídat nejen kvalitu, ale též bezpečnost prodávaných produktů co do obsahu potencionálních kontaminantů.

Zdravotní rizika spojená s kontaminací těžkými kovy

Závěrem článku v krátkosti uvádíme, proč jsou pro nás těžké kovy rizikové. Těžké kovy vstupují do našeho organismu společně s jídlem a vodou, můžeme je vdechnout nebo mohou být vstřebávány kůží. Jejich toxicita závisí na několika faktorech, jako je například dávka, způsob expozice, věk, pohlaví, genetická výbava a nutriční profil každého jednotlivce. Mezi nejvíce rizikové kovy z hlediska toxicity patří olovo, arsen, kadmium a rtuť, neboť jsou považovány za systémové toxické látky poškozující více orgánů. Těžké kovy se v organismu kumulují, usazují se v jednotlivých tkáních a orgánech a mohou způsobovat různé zdravotní komplikace. Mezi ty patří například bolesti hlavy, únava, deprese a úzkosti, kožní obtíže či alergické reakce.

Zdroje:

Xu L, Li X, Wang X, Xu M. Effects of magnesium supplementation on improving hyperglycemia, hypercholesterolemia, and hypertension in type 2 diabetes: A pooled analysis of 24 randomized controlled trials. Front Nutr. 2023 Jan 18;9:1020327. doi: 10.3389/fnut.2022.1020327. PMID: 36741996; PMCID: PMC9889557.

Tchounwou PB, Yedjou CG, Patlolla AK, Sutton DJ. Heavy metal toxicity and the environment. Exp Suppl. 2012;101:133-64. doi: 10.1007/978-3-7643-8340-4_6. PMID: 22945569; PMCID: PMC4144270.

Jaishankar M, Tseten T, Anbalagan N, Mathew BB, Beeregowda KN. Toxicity, mechanism and health effects of some heavy metals. Interdiscip Toxicol. 2014 Jun;7(2):60-72. doi: 10.2478/intox-2014-0009. Epub 2014 Nov 15. PMID: 26109881; PMCID: PMC4427717.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více