Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Acerola - více než jen vitamín C

Acerola - více než jen vitamín C

Acerola představuje nejen koncentrovaný zdroj vitamínu C, ale kvůli svému obsahu celého spektra cenných nutričních látek je právem považována za superpotravinu, která se využívala v lidovém léčitelství například při kašli, nachlazení, průjmech či onemocnění jater.

Co se v tomto článku dozvíte?:

  1. Acerola - nutričně nabitá superpotravina
  2. Acerola jako doplněk stravy
  3. Trime acerola = skutečná potravina v kapsli
  4. Smysluplnost využívání exotických potravin
  5. Konkurenční zdroje aceroly vs naše acerola
  6. Nutriční hodnota a kvalita aceroly
  7. Využití aceroly
  8. Vitamín C a jeho funkce v lidském organismu

Acerola - nutričně nabitá superpotravina

Acerola (Malpighia emarginata), nazývaná též “barbadoská třešeň”, je stálezelený hustý keř dorůstající do výšky až 6 metrů. Tato rostlina je rozšířená především v oblastech tropů a subtropů a pěstuje se pro své plody, které jsou podobné třešni. Právě plody aceroly jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C a uvádí se, že tohoto vitamínu obsahují až 100 krát více než například pomeranče nebo citróny

Kromě vitamínu C obsahuje acerola také provitamín A, některé vitamíny skupiny B a minerální látky jako je draslík, hořčík, vápník, fosfor, sodík, zinek a železoAcerola je ale též zdrojem řady prospěšných fytonutrientů, mezi které patří karotenoidy, fenoly, flavonoidy a anthokyany. Tyto biologicky aktivní látky, přirozeně se nacházející v rostlinách, podporují naše zdraví a pomáhají snižovat riziko vzniku chronických onemocnění.

Acerola jako doplněk stravy

Díky svému velmi vysokému obsahu vitamínu C se začala acerola využívat i jako doplněk stravy. Vitamín C z aceroly je pro tělo lépe využitelný než syntetická kyselina askorbová, což je dáno přítomností fytonutrientů, které biodostupnost vitamínu C ovlivňují. Suplementy z aceroly tak představují alternativní možnost, jak navýšit příjem tohoto potřebného vitamínu.

Trime acerola = skutečná potravina v kapsli

Naše acerola představuje 100 % čistý, mrazem sušený, prášek z třešní aceroly v bio kvalitě, který je uchovaný v rostlinné kapsli bez jakýchkoliv aditiv. Prodává se sice jako doplněk stravy, ale ve skutečnosti se jedná spíše o potravinu s plným nutričním potenciálem, který příroda nabízí. Vyšší jakostní kategorii už je možné získat pouze z čerstvě utrženého ovoce. Čerstvé třešně ale rychle podléhají zkáze a proto představuje konzervace jedinou možnost, jak tuto superpotravinu využít i v našich geografických podmínkách. Z nabízených možností uchovávání ovoce, jako je například odšťavňování, mražení nebo sušení, představuje právě metoda lyofilizace (sušení mrazem) nejšetrnější způsob pro zachování nutriční kvality.

Naše Acerola má tedy blíže k potravině než k suplementu. Bez problémů si s ní můžete například ochutit jogurt, smoothie či jiný pokrm. Kapsle mají navíc tu výhodu, že se vám prášek nesrazí a acerola si tak zachová svoji nutriční hodnotu. Trime acerola není jen vitamín C, ale exotická superpotravina zpracovaná nejšetrnější možnou technologií, díky které můžeme její benefity využívat v plném měřítku i v našich zeměpisných šířkách.

Smysluplnost využívání exotických potravin

V Trime hledíme nejen na kvalitu a nutriční potenciál našich produktů, ale zásadní je pro nás také otázka dopadů na životní prostředí. Acerola představuje exotickou superpotravinu, přesto má její využití v našich geografických podmínkách smysl i z hlediska udržitelnostiV oblastech přirozeného výskytu aceroly se nachází vhodné půdní podmínky i klima pro růst této plodiny. Produkce aceroly nezatěžuje životní prostředí a je udržitelná z pohledu spotřeby vody i produkce skleníkových plynů. Acerola pěstovaná v souladu se zásadami ekologického zemědělství je k životnímu prostředí ještě šetrnější, protože nedochází ke kontaminaci půdy, vody či okolního prostředí pesticidy. Každý keř aceroly produkuje ročně 20 - 30 kg ovoce a zemědělci tak zpracovávají plodinu, která je na daném místě již k dispozici a zůstala by jinak nevyužitá. Záleží nám také na etickém přístupu a proto spolupracujeme se zpracovatelem aceroly, který lidem poskytuje práci v souladu s fair trade filosofií.

Konkurenční zdroje aceroly vs naše acerola

Na trhu se setkáte s velkým množstvím potravinových doplňků s acerolou, které se budou lišit kvalitou i obsaženými přídatnými látkami. Při výrobě těchto suplementů jsou využívány různé techniky zpracování, které mají na výslednou kvalitu produktu vliv. U levnějších zdrojů aceroly se většinou ovoce lisuje a koncentruje do šťávy, která se poté suší rozprašováním na nosiči (obvykle glukózové polymery jako je například maltodextrin). Tento extrakt pak představuje zdroj vitamínu C, který je standardizovaný na určité procento kyseliny l-askorbové. Sušení pomocí tepla je technika využívaná při výrobě prášků z aceroly. Její nevýhodou ale je, že se při ní snižuje množství vitamínu C a dalších nutričních látek. 

Lyofilizací, nejšetrnějším způsobem uchovávání potravin, si ovoce zachová nejen cenné nutriční látky, ale též původní barvu, vůni i chuť. Hledáte-li produkt z aceroly, který má nejvyšší přidanou hodnotu z hlediska nutričních parametrů a zároveň si zachovává původní chuťový profil, můžete vsadit na náš naši acerolu. Ta představuje vitamín C v naprosto přirozené podobě, kterou navrhla sama matka přírodaV Trime nechceme vyrábět “obyčejné” doplňky stravy, ale snažíme se posouvat hranice dále a přinášet na trh doplňky z kategorie skutečných potravin. Právě acerola je prvním z této skupiny doplňků.

Nutriční hodnota a kvalita aceroly

Nutriční hodnota plodů aceroly se liší v závislosti na několika faktorech, mezi které patří například oblast, odkud acerola pochází, způsob pěstování, stadium zralosti při sklizni či samotné zpracování a následné skladování plodů aceroly. Obecně se obsah vitamínu C v acerole pohybuje v rozmezí od 1000 - 4500 mg / 100 g. 

Protože jsou naše nároky na kvalitu a účinnost vstupních surovin vysoké, vybíráme vždy takové dodavatele, kteří naše přísné požadavky splňují. V případě aceroly nám trvalo více než rok, než se nám podařilo vhodného dodavatele nalézt. Tato dlouhá doba hledání se ale vyplatila a nyní se můžeme pyšnit prémiovou acerolou v bio kvalitě, která dosahuje skvělých nutričních hodnot a zároveň je chuťově unikátní. Naše acerola totiž není obyčejný průmyslově vyráběný šedý unifikovaný prášek, ale prášek s pěknou strukturou a svěží barvou, co hezky voní a dobře chutná

Využití aceroly

Acerola je pro své antioxidační schopnosti ceněna jako silný bojovník proti různým nemocem, které jsou s oxidativním stresem spojeny. Předpokládá se, že vysoká antioxidační kapacita aceroly je dána nejen obsahem kyseliny askorbové, ale především synergistickým působením obsažených fytonutrientů. 

Vitamín C a jeho funkce v lidském organismu

Závěrem připomeňme, jaké funkce vitamín C v lidském těle zastává a proč hraje důležitou roli v udržení našeho zdraví. Vitamín C představuje ve vodě rozpustný vitamín, který v organismu plní řadu funkcí. Podporuje zdravé fungování imunitního systému, je potřebný pro tvorbu kolagenu, působí jako antioxidant, čímž nás chrání před oxidativním stresem, snižuje míru únavy a vyčerpání a v neposlední řadě zvyšuje vstřebávání nehemového železa. Na rozdíl od většiny zvířat či rostlin nedokáže lidské tělo vitamín C samo syntetizovat, a proto jsme odkázáni na jeho pravidelný příjem ze stravy. 

Doporučený denní příjem vitamínu C pro dospělého člověka je 75 mg pro ženy a 90 mg pro muže. 

Další informace týkající se vitamínu C si můžete přečíst v našich blogových článcích (Zdravotní benefity vitamínu C, Je možné přijmout dostatek vitamínu C ze stravy?)

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Malp%C3%ADgie_lys%C3%A1

Prakash A, Baskaran R. Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers. J Food Sci Technol. 2018 Sep;55(9):3373-3384. doi: 10.1007/s13197-018-3309-5. Epub 2018 Jul 11. PMID: 30150795; PMCID: PMC6098779.

Mezadri T, Fernández-Pachón MS, Villaño D, García-Parrilla MC, Troncoso AM. El fruto de la acerola: composición, características productivas e importancia económica [The acerola fruit: composition, productive characteristics and economic importance]. Arch Latinoam Nutr. 2006 Jun;56(2):101-9. Spanish. PMID: 17024954.

https://www.healabel.com/acerola-benefits/



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více