Vitamín D

AdobeStock_273856500_cc

Vitamín D je jedním z nejdůležitějších mikronutrientů. Ačkoliv je řazen mezi vitamíny, funguje jako steroidní hormon. Hraje zásadní roli pro správnou funkci našeho imunitního systému, řídí metabolismus vápníku a ovlivňuje mimo jiné náš mozek, metabolismus cukrů a životní cyklus buněk. Bohužel je ale jedním z nejvíce deficitních mikronutrientů vůbec. Jeho nedostatkem trpí až 50% Evropské populace. 

Imunita

Vitamín D je klíčovým modulátorem našeho imunitního systému a má silné protizánětlivé účinky. Ovlivňuje více než 50 genů a je důležitý pro buněčnou diferenciaci a hojení.

 

Jeho deficience vede k vyšší náchylnosti jak k akutním tak i chronických onemocnění. Jednou z hlavních příčin sezónní chřipky je právě nedostatek tohoto vitamínu napříč populací. Výzkumy ukazují, že suplementace vitamínem D výrazně přispívá k výrazně vyšší resistenci vůči chřipce.[1]

 

Nízké hodnoty Vitamínu D jsou také spojovány s vyšším rizikem výskytu rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a celkového rizika úmrtí. Jeho nedostatek spojován s vyšším rizikem autoimunitních onemocnění jako je roztroušená skleróza nebo revmatidní artritida.[2]  Dále vitamín D ovlivňuje metabolismus cukrů a zvyšuje inzulinovou senzitivitu. 

 

Metabolismus vápníku

Vitamín D pomáhá našemu tělu absorbovat calcium a proto hraje důležitou roli pro optimální zdraví kostí a zubů. Jeho nedostatek vede k řídnutí kostí a u kojenců a malých dětí může vést ke křivici. Ovlivňuje také naše rychlá svalová vlákna, nízké hodnoty Vitamínu D jsou spojovány s delší reakční dobou a vyšším rizikem pádu a způsobení zlomeniny. 

 

Rakovina a cukrovka

Vitamín D přímo ovlivňuje vyjádření téměř 200 lidských genů. Reguluje tak životní cyklus téměž každé naší buňky. Ovlivňuje jejich proliferaci (dělení), diferenciaci a apoptózu (řízený zánik nepotřebných nebo poškozených buněk). To hraje ohromnou roli jak v prevenci onkologických onemocnění, tak během jejich léčby. Výzkumy poukazují na korelaci mezi nízkou hladinou vitamínu D a vyšším rizikem vzniku rakoviny. Zároveň se ukazuje, že vyšší hodnoty vitamínu D přispívají k lepším výsledkům onkologické léčby, nižšímu riziku metastáz a celkové úmrtnosti [3]. Vitamín D ovlivňuje metabolismus sacharidů a jeho nízké hodnoty mohou přispívat k inzulínové resistenci (a vyššímu riziku vzniku cukrovky) a také k výskutu onemocnění nervové soustavy jako roztroušená skleróza, Parkinsonova nemoc nebo deprese.

Těhotenství 

Vutamín D je extrémně důležitý pro správný vývoj plodu a proto by těhotné ženy měli extrémně dbát na příjem dostatečného množství tohoto důležitého mikronutrientu. Největším rizikem je křivice - měknutí kostí. Zároveň však nízké hladina vitamínu D může vést k nízké hmotnosti novorozeněte a předčasnému porodu. 

 

Příčiny joeho deficience

Naše tělo dokáže vitamín D syntetizovat ze slunečního záření. Aby k tomuto procesu docházelo, musíme na slunci strávit dostatečnou dobu. Zároveň je k tomu potřebné UVB záření o vlnové délce 280-320nm. V našich zeměpisných šířkách jsme schopni dostatek vitamínu D získat pouze od března do září a vystavením celé plochy našeho těla slunečnímu záření po dobu minimálně 30-ti minut. Během zimních měsíců k nám dopadají pouze UVA paprsky o kratší vlnové délce, které k syntéze vitamínu D nestačí.

 

Velikou roli také současný životní styl, kdy trávíme většinu dne uvnitř a naše tělo tak slunci prakticky nevystavujeme. O moc lépe na tom nejsme ani během letní dovolené, protože použití opalovacích krémů blokuje chemickou reakci na našem kožním mikrobiomu a nedochází tak k syntéze vitamínu D. S přibývajícím věkem naše schopnost produkce vitamínu D klesá a starší populace je tedy k deficiency náchylnější.

 

Rizikovou skpinou jsou také lidé s nadváhou. Vitamín D je pohlcován tukovými buňkami, které ho odvádí mimo krevní oběh. Za každých 10kg nadváhy se tak zvyšuje jeho potřeba o 17%

 

100 žloutků

Částečně se dá vitamín D získat i z potravy. Nachází se v některých tučných potravinách živočišného původu. Abych se však dostali na doporučenou denní dávku 2000 UI museli bychom denně spořádat téměř půl kila divokého lososa nebo 100 žloutků. Nejvhodnějším způsobem jak získat dostatečné množství vitamínu D je tedy jeho  suplementace. 

 

Jak zjistit nedostatek vitamínu D

Koncentrace Vitamínu D se dá zjistit z krevního rozboru. Naleznete ho pod označením 25-OH-D, což je hlavní metabolit cirkulující v krvi.  Toto vyšetření je však poměrně nákladné, laboratoře si za něj účtují přes tisíc korun. Určitě je to však investice, která stojí za zvážení. 

 

Vzhledem k tomu, jak velké procento populace trpí jeho nedostatkem, je to jeden z mikronutrientů u kterého se doporučuje plošná suplementace. A to nejen během zimních měsíců ale z dúvodů zmíněných výše i během léta. 

Dávkování

V posledních letech se přistupuje k navyšování doporučené denní dávky vitamínu D. V současné době se přiklání k suplementaci ve výši 1000-2000 jednotek (iu). Jedná se o vitamín rozpustný v tucích. Je tedy vhodné ho příjmat společně s hlavním jídlem, obsahujícím minámělně 10g tuků. Pozor na příliš vysoké dávky. Při dlouhodobém využívání vysokých dávek vitamínu D hrozí předávkování. Za bezpečný horní limit se podle americké Národní akademie medicíny (NAM) považuje 4000 jednotek denně. 

 

Vitamín D3 nebo D2?

Nejčastěji se setkáme s označením D3 (cholekalciferol). To je jeho forma, která vzniká působením slunečního záření na naší kůži a také ji nalezneme v potravinách živočišného původu. Je to přirozená forma pro naše tělo. Naproti tomu Vitamín D2 (ergokalciferol) je rostlinného původu. Obsahují ho například houby pěstované pod ultrafialovém záření. Tato forma však není pro naše tělo přirozená a nedokážeme ho efektivně využít. Vitamín D3 je tedy rozhodně lepší volbou.

 

citace:

[1]URASHIMA, Mitsuyoshi, et al. Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. The American journal of clinical nutrition, 2010, 91.5: 1255-1260.

[2]Christine, G. (2010). Vitamin D supplementation: An update. US Pharm, 35, 58-76.

Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial.Jorde R, Sneve M, Figenschau Y, Svartberg J, Waterloo KJ Intern Med. 2008 Dec; 264(6):599-609.

[3]Vitamin D - Das Sonnenhormon - William B. Grant, Jörg Spitz

Rubrika 1 Jakub Přibyl
Snímek obrazovky 2020 04 16 v 13.22.23
Tip
699 Kč

Značková forma vitamínu K2 menachion 80mg v biologicky nejvstřebatelnější formě K2MK7. Vitamín K2 je získáván sójových bobů patentovanou technologií.  Hlavní vitamín pro...

Snímek obrazovky 2020 04 16 v 13.24.26
149 Kč

Vitamín D je zásadní pro celkové zdraví organismu. Dostatek vitamínu D je základ pro správné fungování imunitního systému, správné fungování metabolismu vápníku a...

Chocolate ProductDetail
Novinka Hubnutí
149 Kč

85% čokoláda vyrobená přímo z námi vybraných kakaových bobů. Hlídáme si celý výrobní proces, od výběru farmáře v Kolumbii, přes ruční třídění až po samotné balení. Čokoláda je...

VitaminD3 Mockup V3 (1)
149 Kč

ZMA je unikátní kombinace minerálů Zinku a Hořčíku v chelátové vazbě, tyto dva minerály doplňuje vitamín B6 pro lepší využitelnost v organismu.  Anabolický efekt...