Glykemický index

Glykemický index (GI) je měřítkem toho, jak rychle nám konkrétní potravina zvýší hladinu cukru v krvi (glukózy). GI mají pouze potraviny obsahující sacharidy, potraviny jako oleje, tuky, maso nebo vejce GI nemají. Obecně platí, že potraviny s nízkým GI hladinu glukózy v těle zvyšují pomalu, naopak potraviny s vysokým GI hladinu glukózy v krvi zvyšují rychle.

Ne všechny sacharidy fungují v těle stejným způsobem. Některé způsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi, zatímco jiné pracují pomaleji a hladina cukru v krvi je tak rovnoměrnější. Glykemický index řeší tyto rozdíly přidělením čísla potravinám, které odráží, jak rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi ve srovnání s čistou glukózou (cukrem). Stupnice GI je v rozsahu od 0 do 100. Čistá glukóza má nejvyšší GI a je jí přiřazena hodnota 100.

U lidí s cukrovkou může jídelníček s vysokým GI ztížit kontrolu nad touto nemocí.