Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Synergická souhra mezi vitamíny D3 a K2

Synergická souhra mezi vitamíny D3 a K2

Vitamíny D3 a K2 mají v těle každý zvlášť řadu významných funkcí. Co se týče mineralizace kostí a prevence kardiovaskulárních chorob, působí však synergicky. Dohromady tedy tvoří maximálně účinnou a silnou kombinaci. Dokonce se spekuluje o tom, že léčba řídnutí kostí se bez kombinace těchto dvou vitamínů neobejde. Řeč je o silném vitamínovém tandemu K2 a D3.

Vitamín D3 je významný nutrient a zcela esenciální regulátor metabolismu vápníku (i fosforu) v těle. Kromě toho na vitamínu D stojí náš imunitní systém a to jak vrozené, tak získané imunity, neboť aktivuje tvorbu ochranných protilátek proti bakteriím a virům. Chrání nás před řadou infekcí, respiračních poruch, civilizačních onemocnění a jeho nedostatek je spojován také s autoimunitními onemocněními.

V případě vitamínu K si dala věda načas a dlouhou dobu byly jednotlivé formy a jejich funkce v organismu slučovány. Dnes už je jasné, že každá z nich hraje v organismu velmi důležitou, ale rozdílnou úlohu.

Která forma vitamínu K souvisí se správnou mineralizací kostí?

Zatímco vitamín K1 je zapojen do kaskády srážení krve, vitamín K2 významně ovlivňuje složení kostní matrixu. Směřuje molekuly vápníku až do kostí, popřípadě zubů a zabraňuje tak jejich hromadění na nesprávných místech v těle, jako jsou cévy, ledviny a další měkké tkáně, kde by postupem času způsobily značné problémy.

Vitamín K2 MK7 je pro organismus nejlepší možná využitelná forma. Je snadno vstřebatelná a oproti jiným formám (např. MK4) zůstává v krvi přítomna nejdelší dobu. Více si o vitamínu K2 můžete přečíst v samostatném článku. Navíc K2 MK7 je to právě ta forma, která pomáhá  dopravit vápník do kostí a současně zabraňuje jeho hromadění ukládání v cévách. 

Jak fungují vitamín D3, K2 a vápník?

Velmi jednoduše řečeno - pro zdravé a silné kosti je potřeba dostatečné množství vápníku. I přes nadměrný příjem se nám ale do těla nevstřebá bez vitamínu D3. Aby se vápník skutečně dostal až do kostí nebo zubů je potřeba, aby do hry vstoupil ještě vitamín K2. Společně podporují zdravé a silné kosti a jsou nezastupitelnými články v zachování zdravých cév a srdce. V období růstu a vývoje vyrovnávají případný nadbytek vápníku. Při zvýšené konzumaci mléčných výrobků zajišťují plné využití ve prospěch organismu a jeho správnou distribuci.

Metabolismus vápníku - v kostech je ho potřeba, v cévách může škodit

Osteokalcin je protein, který je syntetizován kostními buňkami a podílí se významně na mineralizaci kostí, respektive zajišťuje vazbu vápníku na kost. Produkce osteokalcinu je stimulována vitamínem D3 a k jeho aktivaci je zase zapotřebí vitamínu K2.

Řešení nedostatku vápníku užíváním vitamínu D3?

Ano, dosáhli bychom větší dostupnosti vápníku pro tělo a zvýšené tvorby K-dependentních  proteinů (proteiny, jejichž aktivita závisí na přítomnosti vitamínu K - v kosti jsou to osteokalcin, matrix GLA protein a protein S). Bez vitamínu K2 nejsou schopny tyto proteiny vápník navázat na svou molekulu a ztrácí na významu. Nedostane se nám tak benefitů, které vitamín D3 v této funkci může poskytnout. Kromě toho, díky vitamínu D3 se nám lépe vstřebá vápník, který se však nemůže ukládat do kosti, hromadí se v krvi a může zapříčinit řadu komplikací, zejména pak jeho ukládání v cévách. A vše se může naopak otočit v náš neprospěch.  

Pokud se rozhodneme zvýšit příjem vitamínu D, pak je téměř nevyhnutelné užívat jej společně s vitamínem K2. Jedná se o přibližně 50 mcg K2 na každých 1000 jednotek vitamínu D. Kombinace K2 a D3 je důležitá nejen pro správný vývoj kostí a zubů, prevenci osteoporózy, ale také pro prevenci srdečně-cévních onemocnění.

 



2 komentářů

  • M.Lach

    Beru warfarin. Jak ho může ovlivnit D3+K2 ?
    Děkuji

  • Hanka

    Děkuji za srozumitelný článek a chci se zeptat, v jaké nejlépe vstřebatelné formě doplnit vápník při osteopenii.


Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Nedostatek železa jako jeden z nejběžnějších nutričních deficitů

Železo patří v organismu mezi esenciální stopové prvky, tzn. že jeho potřeba je poměrně nízká, ale přesto zásadní k udržení...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více